Uit eten met kids. Wij doen het regelmatig. En dat zijn echt geen fancy diners. Maar lunches, pannenkoeken, leuke bistro’s of restaurants met een speeltuin. Vaak op vakantie. Maar zeker ook daarbuiten. Ik wil ze graag onze liefde voor (uit) eten meegeven en het is daarnaast ook nog een mooie leerervaring.
Helaas bestaat bij de meeste restaurants het kindermenu nog steeds uit pasta, pannenkoeken en patat. Zonde! Tuurlijk mogen de kinderen dat zo nu en dan eten – maar het is niet eens per se hun lievelings. En zeker als je op vakantie bent en je wat vaker uit eten of lunchen gaat, is dit wel vervelend Je wilt als ouder ook dat je kinderen wat voedzaams naar binnen krijgen – ook al is het vakantie.
Mijn eigen meiden zien uit eten gaan echt als een feestje en kunnen er net zo van genieten als ik zelf. En ik heb ook gemerkt: hoe ouder ze worden, hoe soepeler het gaat. Dreumes Pip is nog een uitdaging (je weet nooit precies wat ze gaat doen), maar met onze oudste twee meiden van bijna 4 en 6 jaar is het zoveel makkelijker geworden. Zie je er toch een beetje tegenop om met kinderen uit eten te gaan? Lees dan deze tips even goed door!
12x tips voor uit eten met kids
1. Laat je kids van tevoren iets kleins eten
Laat je kinderen van tevoren al een klein hapje eten. Wat rauwkost of een voedzame mini-maaltijd. Zo voorkom je dat ze met mega trek in het restaurant zitten en hebben ze als bonus alvast wat groenten op. Eet bijvoorbeeld eerst een gezond borrelplankje met groenten, olijfjes, en een dip thuis. Is nog feestelijk ook!
2. Durf te vragen
2. Ben je de 3 P’s zat? Vraag dan gerust of je een hoofdgerecht in kinderportie mag. Er is vaak echt meer mogelijk dan je denkt. Ook een bijgerecht kun je prima als hoofdgerecht voor een kindje bestellen.
3. Extra bord voor hapjes van papa en mama
Vraag om een extra bord zodat je kindje van jouw gerechten ook mag meesnoepen. Kinderen staan vaak meer open tot proeven in een andere omgeving. Daarnaast is het eten op jouw bord vaak extra aantrekkelijk en wordt het gezien als ‘veilig’. Mama of papa eet het zonder dat ze neervallen: dan kan ik het ook!
4. Vroeg pieken
Ga vroeg uit eten met kleine kinderen. Kies voor een lunch of vroeg diner om 17.00 uur. Dan ben je ook op tijd weer thuis, ideaal!
5. Go with the flow
Ben je op vakantie en zijn de restaurants pas vanaf 19.00 uur open? Pas je ritme dan iets aan en ga bijvoorbeeld ook later ontbijten en lunchen. In Frankrijk staan wij regelmatig klokslag 19.00 uur bij de deur : ) Het restaurant is dan nog leeg – maar met kids vind ik dat alleen maar bonus!
6. Neem je eigen baby- of dreumeshapje mee
Heb je een baby of dreumes? Geef zo lang mogelijk een eigen hap mee als je uit eten gaat. Je kindje heeft nog geen idee wat friet is en heeft dit echt nog niet nodig. In het restaurant willen ze het altijd voor je opwarmen. Maar je kunt het ook warm van huis meenemen. Ik gebruik hier deze bakjes voor.
7. Neem een ik-kan-niet-langer-wachten-snack mee
“Mama ik heb zo’n hongerrrrr”. Als er iets niet fijn is om te horen als je uit eten bent is het deze zin. En dan 10x achter elkaar. Als je de eerste tip opvolgt kun je dit voorkomen. Maar je kunt ook zelf wat kleine gezonde snacks meenemen. Zo hebben wij regelmatig gezonde mini-pannenkoeken, een stukje bananenbrood of wat mailwafels met hummus mee. Die geef ik als het eten te lang duurt en de kinderen het zat zijn. En de broodmandjes inmiddels leeg zijn…
8. Houd het kort
Peuters en kleuters kunnen over het algemeen niet lang stil zitten. Houd de maaltijd daarom kort. Die viergangen maaltijd komt wel weer. Als de oppas er is. Maar voor nu: even een hoofdgerecht. En als het goed gaat een toetje erbij. Niet als beloning, maar als je het idee hebt dat de kids het nog wel even kunnen uithouden.
9. Kies voor een restaurant met speelgoed / speeltuin / speelplek
En, omdat kids kinderen niet lang stil kunnen zitten: kies voor een restaurant met speeltuin, speelgoed of in elk geval ruimte om te spelen. Ideaal!
10. Neem zelf speelgoed mee
Tekenboeken en stickers doen het hier altijd goed. Deze verrassingseieren van Tomy zijn perfect als vermaak voor baby’s en dreumesen. Alledrie onze kinderen hebben hier mee gespeeld en je kunt ze heel makkelijk meenemen.
11. Focus op tijd samen
Het doel is niet dat er (veel) gegeten wordt. Maar quality tijd samen met het gezin. Probeer niet teveel je kindje in de gaten te houden of hij wel of niet eet. Of continu hameren op ‘nette tafelmanieren’. Die leren ze echt wel – door naar jou te kijken! Laat je dreumes of peuter gewoon met z’n handjes eten en maak je niet druk om knoeien. Voor de kids mag het ook een feestje zijn!
12. Laat het los
Probeer niet te hoge verwachtingen te hebben. Laat ze zoveel mogelijk spelen als dat kan – en houd de tijd aan tafel zo kort mogelijk. Probeer je niet te druk te maken over wat anderen misschien denken of vinden. Als het goed is ga je naar redelijk kindvriendelijke restaurants en zijn andere ouders echt wel wat gewend. En… hoe vaker je je kinderen meeneemt uit lunchen of uit eten. Hoe meer ze eraan wennen en hoe leuker ze het gaan vinden.
De voordelen van uit eten met kleine kids
Uit eten gaan met kinderen is een geweldige manier om ze juist bloot te stellen aan verschillende voedingsmiddelen. Geef je kindje autonomie door zelf te mogen kiezen van de kaart. Eventueel kies jij een aantal gerechten van het menu en bied je dat je kind aan: “Wil je pasta, zalm of liever kip?”. Geef je kindje de kans om zelf iets te vragen aan de ober, laar hem bijvoorbeeld wat drinken bestellen of vragen om tekenspullen. Geef complimenten over zijn vaardigheden rondom eten. “Wat kun jij die schaal goed aangeven.” of “Wat knap van jou dat je iets besteld wat je nog niet goed kent.” Op deze manier bouw je ook aan zijn zelfvertrouwen rondom voeding.