Mijn kind wil niet proeven ‘ik lust het niet’

Hoor jij ook vaak ” ik lust het niet?” En wil je kind soms niet eens iets proeven? Wat echt kan helpen is om kinderen meer te leren over smaakpapillen. Zo vertel ik mijn eigen drie dochters dat ze echte superproevers zijn! Kinderen hebben namelijk drie keer zoveel smaakpapillen als volwassenen. En kunnen dus écht veel beter proeven. En – en dit is belangrijk- die smaakpapillen veranderen ook elke 2 weken. En dát kun je mooi uitleggen. Bekijk die video hieronder voor alle tips. Of lees de blog onder de video.

Je smaak verandert elke keer

Dat kinderen superproevers zijn vinden ze vaak fantastisch om te horen. “Ha, ik kan beter proeven dan mama of papa.” Wat mooi is om erbij te vertellen is dat je smaak elke keer verandert. Dit is namelijk ook echt zo. Elke twee weken vervallen ze en komen er nieuwe voor in de plaats. Dit kun je heel mooi aan kinderen uitleggen.

Prikkel de nieuwsgierigheid van je kind

Stel, je serveert een gerecht waar ze niet heel dol op zijn, neem spruitjes. Wat je doet is dat je zelf een hap neemt en “hmm ik ben benieuwd, zijn mijn smaakpapillen al veranderd?” Of… nog makkelijker: “is mijn smaak al veranderd’. En je vervolgens omschrijf je de smaak. “Hmm, het smaakt een beetje bitter” of “ja, mijn smaak is echt veranderd.” En je kijkt ze aan en wacht. Wat er gebeurt is dat je de natuurlijke nieuwsgierigheid van een kind prikkelt. Kijk wat je kind doet. Of vraag aan je kind: “ik ben benieuwd… is jouw smaak al veranderd?” Je stimuleert proeven zónder te pushen.

Over smaken valt nog zoveel meer te leren! Wist je bijvoorbeeld dat je bitter echt een smaak is die je vaker moet proeven voordat je ‘m gaat waarderen. Het is ook heel leuk om dit aan kinderen uit te leggen: hoe vaker je iets proeft, hoe groter de kans dat je het lekker vindt. Door kinderen te leren over smaken en smaakpapillen bouw je aan een gezonde relatie met voeding en creëren je avontuurlijke eters in de dop!

Ik lust het nóg niet

Leer kinderen dat als ze groter worden – hun smaakpapillen ook veranderen. Als ze dan aan tafel niet willen eten kun je aangeven: “weet je nog… je smaakpapillen veranderen elke keer. Zullen we testen of ze al veranderd zijn?” En ook als de smaakpapillen nog niet veranderd zijn, en je kind het nog steeds niet lekker vindt, is dit ook helemaal ok! Je leert kinderen – en dat is heel belangrijk – dat als ze iets niet lusten, ze het NOG niet lekker vinden. Je stimuleert de groei mindset van je kind. Iets niet lekker vinden is helemaal ok, maar het is geen vaststaand feit.

Dit is slechts een van de vele strategieën die kunt inzetten om kieskeurige eters te helpen gevarieerder te eten. Meer leren over kids en kieskeurig eetgedrag? Meld je aan voor de nieuwe gratis masterclass ‘Kids love groente’. Klik hier om je te verzekeren van een plekje.

Wil je compleet plan dat ieder aspect van het leren eten raakt? Op 12 maart openen de deuren van het KidsPROEF Beter Eten-programma weer. Dit unieke groepsprogramma opent slechts 2x per jaar. Hierin reken we af met strijd aan tafel en leren we peuters en kleuters weer gezond en gevarieerd eten. Ik geef je stap-voor-stap de kennis, tools én inspiratie om jouw kind te laten opgroeien tot een gezonde eter! Al +800 ouders zijn je succesvol voorgegaan. Je leert niet alleen HOE je kindje met plezier gezonde voeding laat eten, maar ook WAT gezonde voeding is. Zodat je zeker weet dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

kinderen proeven