In drie stappen een gezonde maaltijd voor kids

Als ouder wil je je kindje de best mogelijke start in z’n leven geven. Maar welke voeding draagt nu écht bij aan gezonde groei en ontwikkeling? Met deze drie stappen stel jij makkelijk een gezond en voedzaam bordje samen!

Stap 1: Start met de koolhydraten

Koolhydraten zijn super belangrijk voor een gezond lichaam. Er bestaan verschillende soorten koolhydraten met elk een andere werking in ons lichaam. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een goed werkende spijsvertering, het imuunsysteem en ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Dus langer gevulde buikjes! Bovendien dienen (prebiotische) vezels als voeding voor onze darmbacteriën (darmflora). Gezonde bronnen van koolhydraten zijn: groenten (zo divers mogelijk), knollen, fruit, volkoren granen en peulvruchten.

Stap 2: Voeg vetten toe

Kinderen in de groei hebben gezonde vetten zo hard nodig! Wist je dat ons brein uit maar liefst zestig procent uit vet bestaat? En gedurende de eerste zes jaar van het leven groeit een kinderbrein het hardst. We hebben vetten dus keihard nodig! We gebruiken vetten in ons lichaam als brandstof en als bouwstof voor hormonen en celwanden. Bovendien zorgen vetten voor een betere opnames van wateroplosbare vitamines.  Je vindt gezonde vetten in o.a. olijfolie, roomboter, volle zuivel, avocado’s noten en zaden.

Stap 3: Vergeet de eiwitten niet

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. We hebben eiwitten nodig voor onze groei en ontwikkeling en voor de aanmaak van weefsels bij kinderen. Bovendien zijn de aminozuren in eiwitten zijn de bouwstof voor hormonen en neurotransmitters. Voor een goeie algehele gezondheid is het eten van eiwitten essentieel. Eiwitten vind je veel terug in onze dagelijks voeding. De belangrijkste bronnen voor eiwitten zijn: kip, vis, eieren, peulvruchten, noten(pasta) en zaden(pasta).

Zorg ervoor dat elke maaltijd die je samenstelt voor je kindje uit koolhydraten, vetten en eiwitten bestaat! Zo weet je zeker dat je een voedzaam én verzadigend bordje serveert.  Wil je weten hier meer over weten? In het KidsPROEF Beter Eten-programma leer je precies welke voeding gezond is voor je kindje én hoe je die voeding aan je kindje geeft zodat er ook daadwerkelijk wordt gegeten.