De eerste hapjes: kies je voor gepureerd of stukjes?

Het moment dat je de eerste hapjes aan je baby gaat geven is zo’n grote en bijzondere mijlpaal! Maar ook weer een spannende of zelfs onzekere, omdat je wellicht vol vragen zit over wanneer, wat en hoe je die hapjes kan geven. Allereerst moet je baby er écht klaar voor zijn. Hier kun je lezen wanneer je baby dat is. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over welke methodes er allemaal zijn.

Eerste hapjes optie 1: de Rapley methode

We horen vaak dat er twee eerste hapjes methodes zijn: je geeft het eten gepureerd of in grote stukken. Dat laatste noemen we ook wel de ‘Rapley methode’ of de Nederlandse variant hierop: de Kleintjes-methode. Het idee van de Rapley methode is dat je je baby hele stukken voeding aanbiedt in plaats van puree. De gedachte is dat baby’s zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten en hoeveel ze eten. De regie ligt bij je baby. In het Engels wordt dit ook wel ‘baby led weaning’ genoemd: je volgt je baby.

Er zijn een aantal voordelen:
– je baby leert met jou mee-eten (bonus: je hoeft niet apart te koken)
– je baby leert eten op eigen tempo
– je baby leert meer verschillende structuren kennen
– het bevordert de spijsvertering doordat je baby gaat kauwen
– het bevordert de hand-oog coördinatie

En… het vermindert de kans op en mate van kieskeurig eetgedrag op latere leeftijd!

Er is ook een nadeel…. het wordt namelijk een flinke kliederboel!
Een tip is om een groot stuk zeil onder de stoel van je baby te leggen, zodat je het meeste (meestal…) opvangt. Daarnaast duurt het eten ook wat langer dan wanneer je gepureerd eten geeft. Maar dit is wel allemaal voor een goed doel: je baby zoveel mogelijk laten experimenteren met en leren van eten.

Ga je hiermee aan de slag? Let er dan op dat je baby goed rechtop kan zitten. Dit is super belangrijk in verband met verstikkingsgevaar. Meer over veilig stukjes geven + tal van voorbeelden en video’s hoe je dit doet leer je ook in mijn ‘eerste hapjes cursus’. Wil jij meer weten over deze cursus? Klik hier om je vrijblijvend op te wachtlijst in te schrijven!

Eerste hapjes optie 2: gepureerde hapjes

De eerste hapjes methode die nog steeds veel gebruikt wordt, is het voedsel wat je wil geven stomen of koken en vervolgens tot een glad geheel pureren. Dit is uiteraard gemakkelijk om te slikken voor je baby en dat voelt voor veel ouders heel veilig. Daarnaast zie je als ouder precies wat je baby binnen krijgt, omdat er vrij weinig op de grond zal belanden. Je kan ook gemakkelijk nieuwe smaken en voedingsstoffen introduceren. Voordeel is ook dat je grond lekker schoon blijft en dat de maaltijd een stuk sneller op zal zijn.

Er is aan deze methode ook een nadeel. Je baby leert minder snel zelfstandig eten en je baby krijgt minder de kans om zelf voeding te ontdekken. En soms blijven ouders te lang in de pureerfase zitten. Voor een dreumes of peuter wordt het dan steeds lastiger om over te gaan op grovere structuren. Wat betekent dat als jij er klaar voor bent je dreumes met de pot mee te laten eten, jouw dreumes daar helemaal niet klaar voor is!

Maar.. er is ook nog een optie 3: combineer het!

Maar… wat veel ouders niet weten is dat er ook nog een derde optie is. Je hoeft namelijk niet te kiezen voor slechts 1 methode. Je kunt de gepureerde hapjes combineren met grote stukken fruit of groenten (‘dit noemen we finger foods’)! Ik heb dit zelf gedaan met onze dochter Pip en ik merkte dat dit voor ons echt goed werkte. Ze vond het superleuk om voedsel te ontdekken met haar handen en at hele broccoli stronken op. En tussendoor gaf ik haar ook hapjes gepureerd voedsel, zodat ik wist dat ze genoeg voedingsstoffen binnen kreeg.

De voordelen van Rapley en gepureerd eten combineren:
– je baby kan nog steeds kiezen hoeveel en wat hij eet, hij heeft de controle
– door het gepureerde eten wat je geeft weet jij precies wat hij binnenkrijgt
– je baby leert het zelf vastpakken en kauwen van stukjes voedsel en ontwikkelt zo zijn mondspieren
– je baby krijgt eigenlijk “best of both worlds” en leert zo zelf te eten van een lepel en zelf finger foods te eten
– het geeft je meer flexibiliteit: mocht je een keer geen finger foods voor handen hebben dan is een gepureerde hap ook prima
– je maakt de stap naar mee eten met het gezin heel soepel

Wil je meer weten?

Wil je graag weten hoe je je baby met plezier kan leren eten? De nieuwe BabyPROEF Eerste Hapjes Cursus laat je zien hoe! Leer alles over de verschillende methodes, gepureerd, Rapley en de gecombineerde aanpak! Inclusief voedingsschema voor de eerste 30 dagen. Zelf verse babyvoeding maken wordt zo een makkie! Klik hier voor alle informatie over de cursus!

babyhapje

Volg je baby

Weet tot slot dat de ene eerste hapjes methode niet beter is dan de andere. Kijk naar je kindje, kijk naar jezelf en voel aan wat bij jullie past. Elke baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het meest belangrijke van de eerste hapjes fase is dat jullie samen plezier hebben in het ontdekken van eten!