Groentehapje voor je baby met knolselderij

Als je aan een groentehapje denkt denk je waarschijnlijk aan broccoli of bloemkool. Maar een groentehapje voor je baby waar je niet zo snel aan denkt is knolselderij. En dat is super jammer! Knolselderij is namelijk een echte superfood voor baby’s en kinderen.

Waarom een groentehapje voor je baby met knolselderij?

Knolselderij is een knol en ziet er wellicht ietwat onaantrekkelijk uit met zijn harde schil. Maar laat je niet tegenhouden door zijn uiterlijk. Want deze groente bevat ontzettend veel vitamine C, wat belangrijk is voor de weerstand van je baby. De groente zit bovendien boordevol vezels. En de smaak is fantastisch: een beetje zoet met een hint van anijs. Het is een echte superfood en je kunt knolselderij op verschillende manieren combineren en bereiden. Een super groentehapje voor je baby dus!

Je kunt knolselderij als groentehapje voor je baby op verschillende manieren aanbieden:

5/6 maanden: start met een oefenhapje (fase 1)

Yes, het is zo ver! Je baby is klaar voor het eerste hapje. De eerste hapjes kun je zien als oefenhapjes. Je biedt dan vooral losse smaken aan. Dit kun je ook met knolselderij doen. Wil je weten hoe je kunt zien of je baby klaar is voor zijn eerste hapje? Lees dan deze blog even! 

Ingrediënten:

   • halve knolselderij

  Zo maak je het:

  Schil de knolselderij en snijd deze in stukjes. Spoel de knolselderij goed af onder de kraan. Kook de knolselderij stukjes in 15-20 minuten gaar. Voeg wat kookvocht toe en pureer de knolselderij fijn met een staafmixer. Serveer het hapje aan je baby en vries de rest van de knolselderijpuree per portie in. In de BabyPROEF Eerste Hapjes Cursus vind je een heel handig schema + tips hoe je babyvoeding kunt bereiden en invriezen voor de eerste 30 dagen.

  Tip: maak van de andere helft van knolselderij een lekkere soep voor jezelf.

  Groentehapje baby met gepureerde knolselderij

   

  Een perfect oefenhapje voor je baby: knolselderij

  6 maanden: babyhapjes smaken combineren

  Gaan de losse smaken goed? Dan kun je smaken gaan combineren. Knolselderij smaakt heerlijk met bijvoorbeeld gekookte rode biet. Zowel knolselderij als voorgekookte bietjes zijn heel handig om op voorraad te hebben. Je kunt ze lang bewaren en je maakt er in een handomdraai een vers babyhapje van.

  Ingrediënten:

    • 1 biet (voorgekookt)

    • knolselderij

    • olijfolie extra vierge

   Zo maak je het:

   Kook de knolselderij zoals hierboven beschreven. Kook de laatste 5 minuten 1 bietje mee. Giet de groentes af en vang wat kookvocht op in een schaaltje. Pureer de biet samen met een gelijke hoeveelheid knolselderij. Voeg wat kookvocht toe om het hapje smeuïger te maken. Serveer het hapje en sprenkel er wat olijfolie op voor extra gezonde vetten.

   Groentehapje baby met gepureerde knolselderij en rode biet

    

   Babyhapje 6 maanden: biet en knolselderij

   6 maanden: stukjes voeding geven

   Geef je baby stukjes voeding a la Rapley? Lees in deze blog wat de voordelen hiervan zijn. Knolselderij is ideaal om in stukjes te geven! Snijd de knolselderij in friet vorm en kook deze zoals de blokjes hierboven beschreven in 20 minuten gaar. Je kunt knolselderij ook 25 minuten roosteren in de oven. Door knolselderij in frietvorm te serveren stimuleer je zelf eten bij je baby. Je kunt de stukjes voeding ook combineren met een gepureerd hapje zoals de foto hieronder. 

   knolselderij groentehapje vanaf 6 maanden

    

   Zo geef je knolselderij in stukjes. 

   Hoe kun je knolselderij nog meer serveren?

   Je kunt de knolselderij als goede vervanger voor de gewone witte aardappel zien. Vervang in je AVG’tje de normale aardappel voor pastinaakfrietjes of pastinaakpuree. Je kunt iedere groente met knolselderij serveren! Experimenteer er gerust op los. Knolselderij doet het ook heel goed in soepen. Denk aan een wortel knolselderij soep. Of een knolselderij bloemkool soep. Heb je een kieskeurige peuter of kleuter? Start dan in kleine stapjes. Vervang de 1/3 van de aardappels in je aardappelpuree voor knolselderij. En breidt dit stap voor stap uit. 

   Voor meer inspiratie voor hapjes voor je baby kan je hier mijn blog over een avocado hapje lezen.

   Wil je je baby met plezier gezond leren eten?

   De BabyPROEF Eerste Hapjes cursus is dé cursus die je kind in vier simpele stappen met plezier leert eten dankzij mijn unieke vier fasen methode. Je leert wat de juiste voeding per fase is, hoe je dit kunt serveren en wanneer je weet dat je baby toe is aan de volgende stap. Zodat dat jij precies weet wanneer, hoé en wát jij je baby kunt voeden zodat hij voldoende nutriënten en bouwstoffen binnen krijgt. Stukjes, puree of gecombineerd: alle methodes komen uitgebreid aan bod! Kies wat bij jou past.

   Je krijgt de laatste kennis en inzichten op het gebied van babyvoeding zodat jij vol vertrouwen hapjesavontuur tegemoet gaat. Je legt de basis voor gezonde eetgewoontes waar jouw baby zijn hele leven profijt van heeft. Klik hier voor alle info over de cursus en doe mee!

    

    

   Ook heb ik een gratis masterclass waarin je de zes basisprincipes leert voor gezonde voeding in het eerste jaar. Je leert hier onder andere welke voedingsstoffen belangrijk zijn in het eerste jaar, wat de verschillen tussen verse babyhapjes en potjes zijn en hoe je zónder stress verse babyhapjes kunt maken. Je kunt de masterclass hier bekijken. Veel plezier!