De maaltijd met je kind lijkt soms eindeloos lang te duren. Er wordt maar naar het bord gestaard. Of een beetje heen-en-weer geschoven met een doperwt. Misschien is je kind snel afgeleid. Of kauwt hij gewoon heel langzaam. Hoe ga je om met een kind dat heel langzaam eet? En wat is eigenlijk normaal?
Waarom eet mijn kind langzaam?
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat eten voor kinderen een vaardigheid is die ze hun hele kindertijd ontwikkelen. Ze leren eten. Dit heeft tijd nodig – en een beetje hulp van ons ouders om ze te ondersteunen. Een positieve maaltijdomgeving waarin een kind zich veilig voelt om te wennen aan nieuwe smaken en structuren is hierbij belangrijk. Dit betekent dus ook: niet pushen om te te eten. Hoe meer een kind zich gepusht voelt, hoe meer weerstand hij voelt en hoe moeizamer de maaltijd verloopt. Teveel druk is een belangrijke reden waarom een kind langzaam eet.
Andere factoren die de lengte van de maaltijd beïnvloeden
Maar een van de belangrijkste oorzaken voor traag eten kinderen is het ontbreken van een hongerprikkel. Hoe hongerig jouw kindje is is bepalend voor hoe lang hij aan tafel wil blijven zitten. Idealiter zit er 2 tot 2,5 uur tussen de verschillende eetmomenten van je kind. Als een kind tussendoor veel kleine hapjes eet kan het zijn dat hij niet hongerig genoeg aan tafel komt. Wat je dan vaak ziet is dat het eten eindeloos wordt uitgesteld. Er wordt met een aardappel gespeeld. Heen-en-weer geschoven met eten. Maar niet écht gegeten. Het kan ook andersom; je kind heeft juist teveel trek. Leren eten vereist concentratie bij kinderen, en een kind met teveel honger heeft geen geduld om zich te focussen op het leren van deze nieuwe taak.
Vermoeidheid bij je kind
Vermoeidheid en de bui waarin je kind is speelt ook een grote rol bij de duur van de maaltijd. Vergeet niet dat de avondmaaltijd bij uitstek de meest lastige maaltijd van de dag is. Je kind is vermoeid, zeker na een dag kinderdagverblijf of school en soms is je kind ook overprikkeld. Dit helpt niet mee bij de zin om te gaan eten. Merk je dit bij je kind? Kijk of het mogelijk om je planning aan te passen en wellicht vroeger te eten. Of probeer eens tijdens de lunch al warm te eten, hierdoor is de druk ook van het avondeten af.
Afleiding tijdens de maaltijd
Een andere reden waarom een kind soms langzaam eet en zo enorm treuzelt is dat kinderen nu eenmaal snel afgeleid zijn. Beperk afleiding tijdens de maaltijd zoveel mogelijk. Geen tv of iPad tijdens het eten. Maar denk ook aan muziek, speelgoed, of de hond die de hele tijd aan tafel komt – wachtend op een lekker hapje. Bekijk je maaltijdomgeving goed: wat zou je kind kunnen afleiden en hoe kun je de omgeving voor je kind neutraler en prettiger maken om te eten?
Hoe lang mag de maaltijd duren?
Er is geen gouden regel hoe lang de maaltijd mag duren. Dit is natuurlijk geheel aan jou. Maar houd er rekening mee dat kinderen vaak een aandachtsspanne hebben van maximaal 20 minuten. Bij baby’s en dreumesen is dit vaak nog korter. Vaak is met een paar happen aan het begin van de maaltijd de ergste honger gestild en begint daarna het uitstelgedrag. Het treuzelen. En omdat je als ouder zo graag wil dat je kind eet, gaan we hier vaak lang in mee. Maar hoe langer je kind over de maaltijd doet, hoe minder zin hij er uiteindelijk krijgt. Probeer daarom de maaltijd binnen 20 tot 30 minuten af te ronden.
Werk met een timer
Wat vaak goed werkt om de maaltijdsduur te verkorten (of verlengen!) is werken met een timer. Maak tijd visueel voor je kindje met een zandloper of een visuele timer met kleuren. Zo ziet je kind hoeveel tijd hij heeft voor de maaltijd. Houd bij hoe lang een maaltijd duurt en kijk of je dit kunt afbouwen, eventueel stap voor stap. Duurt de maaltijd nu langer dan 45 minuten? Ga dan naar 40 minuten en vervolgens 35 minuten. Kijk goed naar je kind en wat haalbaar is voor je kind.
Laat je kind weten wanneer de maaltijd bijna over is
Geef duidelijk van tevoren aan hoe lang de maaltijd duurt. En geef vijf minuten en een minuut voor het einde een vriendelijk signaal: “de maaltijd is zo afgelopen, als je nog wat wilt eten kan dat nu. Hierna gaan we afruimen is de keuken gesloten.” Kinderen hebben het nodig dat wij als ouders ook duidelijke grenzen aangeven. Tijdens de maaltijd krijg je de kans om je eten op te eten.
Focus op een fijne maaltijd – niet op hoeveel en hoe lang je kind eet
Het is vaak een grote valkuil van ouders waar we onbewust in trappen: als een havik ons kind in de gaten houden tijdens het eten. Wat eet ‘ie, hoeveel eet ‘ie, hoe snel eet ‘ie, hoe netjes eet ‘ie? Maar dit zorgt er vaak alleen maar voor dat er meer stress aan tafel is. Probeer je niet te focussen op het negatieve, maar focus je juist op het positieve. Probeer een fijne sfeer voor je kind te creëren. Doe spelletjes aan tafel. Probeer er echt een fijne gezinsmoment van te maken. Complimenteer je kind over de vaardigheden rondom eten. Zo bouw je aan zijn zelfvertrouwen rondom voeding.
Wat kun je doen als je kind juist niet aan tafel wil zitten?
Sommige kinderen willen juist helemaal niet aan tafel komen en hebben moeite om tijdens de maaltijd te blijven zitten. Ook hierbij geldt: kijk naar de oorzaak van dit gedrag. Is je kind oververmoeid, te hongerig of juist nog te vol? Zit je kindje in de juiste positie op een stoel die bij zijn leeftijd past? Hoe verloopt de overgang van het spelen/tv-kijken naar het avondeten? Is dit heel abrupt of krijgt je kindje voldoende tijd om te wennen aan deze overgang? Een goed maaltijdritueel kan je hierbij helpen. Ook als je kind niet aan tafel wil zitten kan een timer helpen. Kijk wat de maximale aandachtspanne van je kind is en probeer dit met 1 minuut per dag te verlengen.
Wil je meer leren over het eetgedrag van je kind en wil je bouwen aan die gezonde eetgewoontes waar je kind de rest van het leven profijt van heeft? Check dan het KidsPROEF Beter Eten-programma. Deze cursus is voor ouders van kinderen van 1 t/m 6 jaar. We starten bij de basis: een positieve maaltijdomgeving en je leert alles over maaltijdroutines, rituelen, maaltijdschema’s, maaltijdscripts en veel meer! Ik neem je stap-voor-stap mee in alles wat erbij komt kijken om jouw kind weer gevarieerd en gezond te laten eten zonder stress aan tafel. Want, het is nooit te laat om van de maaltijden kunnen een feestje te maken!
