Hoe ga je om met het gooien van eten door kinderen? 

Gooien met eten door kinderen… Het is een vraag van ouders die vaak voorbij komt. En ik snap dat. Want hoe frustrerend is het als je kindje keer op keer zijn eten op de grond gooit. Je geduld als ouder wordt flink op de proef gesteld. En… hoe kun je hier nou het beste mee omgaan? 

Allereerst een geruststelling. De meeste baby’s gooien eten op de  grond. Het is een fase en het is heel normaal. Alleen.. dit helpt je nog niet. Want soms kan het gooien met eten zó frustrerend zijn. 

Oorzaak gevolg ontdekken

Maar weet dat jouw baby of dreumes dit niet doet om je te irriteren. Maar omdat het een leerfase is. Ze ontdekken simpel gezegd ‘oorzaak-gevolg’. Wat gebeurt er als ik de lepel op de grond gooi? Maakt het geluid? Verdwijnt de lepel helemaal? En wat doet mama? Lacht ze of wordt ze juist boos? Kinderen doen dit zodat ze ervan leren: als ik X doe dan krijg ik als resultaat Y.

Andere redenen van gooien met eten

Bij baby’s die nog niet kunnen praten zie je vaak dat ze gooien met eten omdat ze gewoon vol zitten. Of ze zijn verveeld en willen aandacht. Het gooien van eten is dan een teken van hen aan ons dat ze iets van ons willen. 

Waarom peuters gooien met eten

Bij peuters die eten op de grond gooien is het vaak een vorm van aandacht vragen. En of dat negatieve of positieve aandacht is, dat maakt ze niet uit. Ze willen dat we ze zien. Maar… als ze die aandacht ook daadwerkelijk krijgen, gaan ze ermee door. Peuters kunnen soms ook met eten gooien omdat ze druk voelen om te eten. Misschien moeten ze een bepaalde hoeveelheid of aantal hapjes eten. En dit zorgt voor boosheid of stress waardoor er met eten gegooid wordt.

Ok. Je weet nu wat de redenen zijn waarom kinderen met eten gooeien. Maar.. wat kun je eraan doen? Ik geef je zeven simpele tips om het gedrag te corrigeren! 

Zeven tips om het gooien met eten door je kind te stoppen!

1. Eet met je kind samen

Ik weet het… Als drukke mama of papa is het zo verleidelijk om als je kindje rustig in de kinderstoel zit, even snel die vaatwasser uit te ruimen. Of de keuken op te ruimen. Maar probeer echt tijdens de maaltijd naast je te kindje zitten. Op die manier kun je op tijd ingrijpen (zie latere tips) én geef je je kind de aandacht die ze nodig hebben.

2. De juiste portiegrootte

Let op dat je niet te te grote porties serveert. Hoe groter de hoeveelheid eten, hoe verleidelijker het is om iets te eten en daarna iets te gooien. Geef je stukken groente? Geef dan 1 of 2 stukken per keer. Eet je kleintje alles op? Super, schep het bordje gewoon nogmaals op!

3. Reageer neutraal

Let op je eigen reactie. Blijf zo neutraal mogelijk. Hoe verleidelijk het ook is om meteen te corrigeren en te zeggen “stop, niet gooien!”. Hou het in. Want hoe groter jouw reactie, hoe interessanter je kindje het vindt. Het is de aanzet tot nóg meer gooien. En bovendien: je kind weet dan nog steeds niet wat hij dan wél moet doen. En… let ook op broers en zussen: zorg dat ze geen reactie geven. Vaak vinden ze het heel grappig – en eerlijk, dat is het in het begin misschien ook wel. Maar… lachen helpt niet! Het maakt het alleen maar erger. Laat iedereen neutraal reageren.

4. Geef aan welk gedrag je verwacht

Laat juist zien welk gedrag je wél verwacht van je kindje. Pak het eten van de grond op en leg het terug op tafel. En vertel wat ze ermee moeten doen: “eten blijft op tafel”. Zeg het heel direct en blijf consequent. Herhaal deze zin. Probeer dit zo duidelijk mogelijk te zeggen op een toon dat je het echt meent. Waarschijnlijk moet je dit een aantal maaltijden herhalen. 

5. Het ‘nee-dankje-kommetje’

Geef je kind een ‘nee-dankje-kommetje’. Dit is een speciaal kommetje op tafel waarin al het eten mag wat je kind niet hoeft of lust. Voor jonge kinderen kun je een kommetje met zuignap gebruiken zodat het ook écht op tafel blijft. Wil je kind bepaald eten niet? Zeg dan duidelijk: “ok, stop maar in het nee-dankje-kommetje.” Dit leert kinderen: het is OK als je iets niet wilt eten. Maar we gooien het niet op de grond. 

6. Grijp in tijdens het gooien

Zie je het gooien gebeuren? Grijp direct in! Stop het gedrag terwijl je ziet dat het gebeurt. Pak het handje van je kind en zeg: “ik laat je niet met eten gooien”. Leg ze duidelijk uit waar het eten dan wél hoort. En blijf dit herhalen! Werkt het niet? Dan gaan we naar de volgende stap. “Volgens mij ben je klaar. Ben je klaar met eten?”

7. Beëindig de maaltijd als het nodig is

Blijft je kindje maar doorgaan met gooien? Zeg dan na twee of echt maximaal drie keer: “ok je hebt laten zien dat je klaar bent met eten. De maaltijd is afgelopen.”. Wees dus niet bang om de maaltijd te beëindigen. Soms is dit de manier om echt duidelijk te maken dat je het gedrag niet accepteert. En natuurlijk willen we allemaal dat ons kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wat je kunt doen als je de maaltijd eerder hebt beeindigt is het moment voor het tussendoortje iets vervroegen en een wat vullender snack geven.

Maar… wees je er van bewust dat meeste kinderen niet met eten gooien als ze hongerig zijn! Wat je meestal ziet is dat kinderen eerst eten tot het maagje een beetje gevuld is. En dan pas met eten gooien.

Tot slot: stel duidelijke grenzen

Laat duidelijk je grenzen zien! Hoe minder grenzen je hebt, hoe meer er getest gaat worden!  Soms heeft het tijd nodig. Maar meestal zie je naar een paar maaltijden al verschil! De sleutel tot succes is consistentie.

Heb je mee hulp nodig bij het eetgedrag en de (op)voeding van je dreumes op peuter? Bekijk dan mijn KidsPROEF Beter Eten-programma. Dit helpt je bij het aanleren van gezonde eetgewoontes en tackelt kieskeurig eetgedrag. Tijdens onze maandelijkse Q&A’s worden dit soort vragen uitgebreid besproken! Ik help je graag bij het (op)voeden van een gezonde eter voor het leven!