Recept: gezondere chocolade kruidnoten

Pepernoten of kruidnoten. De eeuwige battle. Want hoe noem die kleine, knapperige nootjes? Wij zeggen altijd pepernoten… Maar welke naam je ze ook geeft… In de maanden november en december zijn ze weer volop aanwezig!

De hoofdingrediënten van kruidnoten zijn tarwebloem en suiker. In een kruidnoten uitdeelzakje van 50 gram zit bijna 16 gram suiker. Dit zijn 4 suikerklontjes. Maar.. Je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Zonder geraffineerde suiker en zonder onnodige toevoegingen. Met alleen pure ingrediënten. En met volkoren- of speltmeel in plaats van witmeel. Zo zijn ze een stuk voedzamer. Wij maakten de pepernoten, euh kruidnoten, met pure chocolade (85%), maar je kun ze ook zonder chocolade maken.

Bonus: kinderen vinden het vaak superleuk om samen in de keuken te staan. Laat je kind lekker met z’n handen het deeg kneden en balletjes maken. Het samen maken is vaak al een feestje!

Recept voor kruidnoten (of pepernoten)

Ingrediënten voor ongeveer 75 kruidnoten

125 gram volkoren (spelt)meel
140 gram dadels zonder pit (ongeveer 9 dadels)
2 theelepels bakpoeder
3 theelepels speculaaskruiden
50 gram pure chocolade (85%)
50 gram gesmolten roomboter

Zo maak je ze

1. Verwarm de oven op 160°C.
2. Ontpit alle dadels. Leg ze in een heel klein laagje water in de keukenmachine. Zet nog niet aan, maar laat ze even weken en zachter worden.
2. Doe het meel in de mengkom en doe er de bakpoeder en speculaaskruiden bij.
3. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg toe bij het meel.
4. Hak de chocolade in hele fijne stukjes en voeg ook toe bij het beslag.
5. Hak nu de dadels helemaal fijn met je keukenmachine. Voeg ook toe bij het beslag.
6. Maak je handen een beetje vochtig zodat het deeg minder plakt. En kneed het beslag tot een deeg.
7. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Maak nu kleine balletjes van het deeg. Rol ze in je handen (leuk voor kids!). Leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat met je hand of de bolle kant van een lepel.
8. Is je deeg op? Doe de kruidnoten dan in de oven voor ongeveer 30 minuten. Check ondertussen goed of ze niet te bruin worden.

En nu komt het moeilijkste gedeelte 😉 Laat de kruidnoten echt volledig afkoelen. Zo worden ze namelijk knapperig! Je kunt ze een paar dagen bewaren in een afgesloten trommel. Maar… wie dat lukt?!

Samen met je kinderen de balletjes maken is het állerleukste! En… niet teveel snoepen van het deeg 😉