Tips voor gezond en gevarieerd eten op vakantie

Pizza, pasta en patat. Dat is waar het gemiddelde kindermenu uit bestaat als je uit eten gaat. En ook de andere maaltijden zijn op vakantie vaak anders dan thuis. Je bent vaker onderweg, je hebt minder tijd om gezond snacks voor te bereiden en in de supermarkten vind je hele andere producten .

Hoe zorg je op vakantie voor de juiste balans? Als ouder wil je tenslotte ook graag dat je kind ook wat groente, fruit en vezels binnenkrijgt. Ik deel vandaag tips!

Snackgroenten
Snackkomkommers, tomaten, paprika’s: je kunt er niet genoeg van hebben. Vaak gaan restaurants in landen zoals Frankrijk pas vanaf 19.00 uur open. Kinderen hebben dan echt wel trek. Bied juist vlak daarvoor (of vaker!) de snackgroenten aan. Zo is de ergste trek gestild en zijn de benodigde vitamines weer binnen. Win-win! De snackgroenten zijn ook een perfect tussendoortje voor on-the-go.

Bezoek de lokale voedselmarkten
Maak er een uitje van met je kind(eren) om naar de lokale markt te gaan. Wat voor eten zie je daar allemaal? Wat zouden ze leuk vinden om te proeven? Verse ananas, olijven, of misschien wel een nieuwe groentesoort? Misschien kun je wel een kleine smaaktest houden! Verschilt de rode tomaat van de gele tomaat qua smaak? Geen markt? Ga op supermarkt safari! De grote supermarkten hebben vaak prachtige groente-, fruit- en visafdelingen.

Ontdek de specialiteiten
Kinderen houden van verhalen. Vertel dus vooral over de lokale gebruiken en specialiteiten in een land. Daag je kind uit om samen te proeven. Zo hielden wij in Frankrijk een ‘visproeverijtje’. Wie durft er een hapje van de inktvis te nemen? De garnalen vonden ze heerlijk! Vertel vol enthousiasme over de specialiteit van de streek of het van het land. Mosselen aan de Franse kust, paella in een Spaans dorpje. Maar ook: typische Franse kaasjes, Italiaanse verse pizza’s: laat zien, praat erover en geniet! Het is zo belangrijk om gevarieerd eten te blijven aanbieden – ook op vakantie.

Deel verschillende gerechten met elkaar 
Skip voor de verandering het kindermenu als je uit eten gaat. En laat je kind kiezen uit een voor-of hoofdgerecht. Of nog beter: bestel een aantal (kleine) gerechten van de kaart, laat je kind mee kiezen, en deel deze met elkaar. 

Neem het zelf mee
Neem gerust zelf ook wat groente mee als je uit eten gaat. Denk aan wat gekookte broccoliroosjes. Wat komkommerschijfjes of tomaatjes. Zet dit op tafel zodat je kindje ervan kan pakken. Is je kindje heel kieskeurig met eten? Zorg dan voor wat vertrouwds qua eten op tafel. Neem dit eventueel zelf mee.

Lekker fruitig
Als je kindje tijdens de vakantie wat minder groente eet kun je ook gerust wat meer fruit geven. Yes, fruit bevat fruitsuikers. Maar fruit bevat ook ontzettend veel vitamines, vezels en allemaal andere en stofjes voor kinderen. Op vakantie smaakt fruit vaak nóg lekkerder (en zoeter) en hoe leuk is het om nieuwe fruitsoorten te ontdekken?

Boost je maaltijden
Geef de overige maaltijden een ‘booster’. Weet je dat het in de avond pizza wordt? Serveer dan bij de lunch met boterhammen wat extra groente of fruit. Of maak een makkelijke soep als lunch.

Een goed begin…
Zorg voor voedzame ontbijtjes. Zo begin je de dag in elk geval met de juiste voedingsstoffen en vezels. Denk aan havermoutpap of overnight oats. Maar ook gezonde pannenkoeken kun je écht zo maken. Ook kun je heel eenvoudig het ontbijt extra voedzaam maken door het toevoegen van gezonde sprinkles zoals hennepzaad, lijnzaad of chiazaad. Zo voeg je lekker veel vezels en gezonde vetten toe. Zo maak je er een klein feestje van!

Tot slot… Vergeet ook niet vooral te genieten van het lekkere eten en van de tijd met elkaar.

Ben je benieuwd wat voor producten je zelf kunt meenemen vanuit Nederland voor een gezonde basis op vakantie? Je lees het in deze post!
Inspiratie nodig voor een gezond vakantie ontbijt? In deze post deel ik 7 x een voedzaam vakantieontbijt.