Eerste hapjes: wanneer begin je en hoe zit het met allergenen?

Een moment waar je vast naar uitkijkt: de eerste hapjes van je baby. Want wat is je baby ineens groot! In plaats van alleen maar melk te drinken, wordt je baby steeds meer een mensje doordat er echt gegeten kan worden. Het is alleen ook wel wat verwarrend. Heb je eindelijk een lekker ritme met melkvoedingen te pakken, komt er een nieuw onderwerp waar je vragen over hebt. Met vier maanden wordt geadviseerd om te starten, toch? Of is het slimmer om later te beginnen? En hoe zit het eigenlijk met allergenen?

Met welke leeftijd start je met bijvoeding?

Bij het consultatiebureau heb je wellicht met vier maanden de vraag gehad of je al begonnen bent met hapjes. Dat is niet vreemd, want er wordt in Nederland inderdaad geadviseerd door onder andere het Voedingscentrum dat je vanaf vier maanden met de eerste hapjes kan beginnenDit advies is echter niet in alle landen het geval. In Engeland bijvoorbeeld is de richtlijn te wachten met de oefenhapjes tot je baby zes maanden is. En belangrijke gezondheidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef geven ook die 6 maanden als richtlijn. De reden hiervan is dat de het imuunysteem en de darmen van je baby bij de geboorte nog niet ‘gerijpt’ zijn. Je baby heeft een hyperpermeable darm: de schuifdeurtjes tussen de cellen (tight junctions) zijn nog niet volledig gevormd. Deze schuifdeurtjes voorkomen dat pathogenen (zoals ziekteverwekkende bacteriën) tussen de darmcellen heen glippen.

Dit rijpen ontwikkelt zich in de eerste maanden van het leven van een baby en is rond de zes maanden ongeveer afgerond. Als de darmen nog niet rijp zijn kunnen er voedingsstoffen die niet volledig worden afgebroken worden opgenomen die het imuunsysteem triggeren. Moedermelk is hier juist helemaal op afgestemd.

Daarnaast bereikt je baby rond de zes maanden andere mijlpalen die je baby nodig heeft om de eerste hapjes te kunnen eten. Naast de darmen wordt het spijsverteringskanaal en immuunsysteem rijper. Ook zijn de orale en motorische techniek zodanig ontwikkeld dat je baby naast melk andere voeding aankan.

Wanneer is je baby klaar voor de eerste hapjes?

Daarnaast zijn er nog een paar punten die je wil afvinken voordat je de eerste hapjes gaat geven:

  • Je baby kan zelfstandig rechtop zitten of met een klein beetje hulp
  • Je baby kan zijn hoofdje stabiel houden
  • Je baby kan zelfstandig eten pakken (grijpen)
  • Er is grote interesse in eten van papa en mama of broers en zussen

Als je dit nog niet ziet bij je baby rond de zes maanden: geen paniek! Ieder kindje ontwikkelt zich in een eigen tempo. Het kan best zijn dat jouw baby dit richting de 6,5 maand gaat beheersen – of juist rond de 5 maanden. Kijk niet teveel naar de kalender, maar kijk naar je eigen kind!

Hoe zit het dan met allergenen?

In Nederland is het advies om tussen de 4 en 6 maanden te starten met oefenhapjes. Dit is om de kans op allergieën te verkleinen. Onderzoek wijst uit dat vroege introductie van allergenen namelijk allergieën kan helpen voorkomen. Maar, het onderzoek waar deze richtlijn op gebaseerd is staat dat je hoog-allergene voeding zoals pinda en ei het best kunt introduceren voordat je kindje 8 maanden is.

Als je rond de 6 maanden start met het eerste hapje heb je dus nog voldoende tijd om allergenen te introduceren. Wil je weten hoe je dit precies (veilig) kan doen? Dit en nog veel meer leer je in de BabyPROEF Eerste Hapjes Cursus!

Erfelijke aanleg en allergenen bij de eerste hapjes

Er zijn uitzonderingen. Als er sprake is van dergelijke aanleg heeft je baby een hoger risico op het ontwikkelen van voedselintoleranties. Heeft bijvoorbeeld papa of mama een pinda-allergie dan kan is er sprake van een hoog risico. Ook als je kindje ernstig eczeem heeft is er sprake va een hoger risico op het ontwikkelen van een voedelintolerantie. Uit onderzoek blijkt dat baby’s met eczeemklachten maar liefst 12% tot 18% meer kans hebben op het ontwikkelen van een allergie.

De richtlijn voor allergenen en de eerste hapjes

Bij kinderen met matig-ernstig eczeem kan de introductie van kippenei het beste zo vroeg mogelijk plaatsvinden: in de periode van 4 tot 6 maanden. Voor pinda is dit van 4 tot 11 maanden, maar bij voorkeur voor de leeftijd van 8 maanden. Heeft je kindje een hoger risico? Laat je doorverwijzen naar een preventiepolie of andere specialist om je verder te begeleiden.

Ik wil alles weten over de eerste hapjes!

Wil je graag weten hoe je je baby met plezier kan leren eten? De nieuwe BabyPROEF Eerste Hapjes Cursus laat je zien hoe! Leer alles over de verschillende methodes, gepureerd, Rapley en de gecombineerde aanpak! Inclusief voedingsschema voor de eerste 30 dagen. Zelf verse babyvoeding maken wordt zo een makkie! Klik hier voor alle informatie over de cursus!

eerste hapjes