Wanneer en hoe start je met het eerste hapje?

Wanneer begin je met de eerste hapjes? Dat is altijd dé vraag als je kind de leeftijd van 4 maanden oud bereikt. Er zijn verschillende adviezen rondoom het introduceren van de eerste hapjes. In Nederland is de algemene richtlijn dat je vanaf vier maanden kunt starten met oefenhapjes. Maar zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als Unicef adviseren om te wachten tot zes maanden. Wat is de beste tijd om hapjes te introduceren bij je baby?

Darmstelselsel nog in ontwikkeling

Om hier een goed antwoord op te even is het goed om te kijken naar de darmrijping. Rond de zesde maand vinden ontwikkelingen plaats die het kind klaar maken om vast voedsel eten. Het spijstverteringssysteem (de darmen) en het immuunsysteem is dan pas voldoende rijp. En de orale en motorische techniek is voldoende ontwikkeld om andere voeding dan melk te verwerken. Rond deze periode gaat je kindje signalen afgeven dat het toe is aan andere voeding. Tot zeker de leeftijd van acht maanden blijft melkvoeding de hoofdvoeding. Hapjes zijn uitsluitend bestemd om je kindje te laten wennen en vervangen nog geen voeding. Het is bijvoeding: voor erbij dus.

Herkenningssignalen: klaar voor het eerste hapje

Is je kind toe aan vaste voeding? Let dan vooral op deze signalen. Doet je kindje dit nog niet? Dan is het sterk af te raden te beginnen.

√ Je kindje kan zelfstandig rechtop zitten|
√ Je kindje kan zelf pakken, happen en kauwen
√ De kokhalsreflex heeft zich verplaatst naar achteren
√ De borst/fles lijkt niet meer voldoende te vullen
√ Grote interesse in het eten van ouder, broer of zus

Let wel, er is geen magische grens waarop het opeens goed is om te starten met hapjes. De darmen zijn niet precies bij 6 maanden gerijpt. Het is vooral belangrijk om naar je kindje te kijken en bovenstaande signalen te checken.

Wat zijn goede eerste oefenhapjes

Yes, het is zover. Je kindje is echt klaar voor het eerste hapje. Maar wat geef je dan als allereerste oefenhapje? Je babytje kan nog niet allesgoed verteren. Vetten lukken meestal goed, maar eiwitten zijn lastiger en koolhydraten zijn ingewikkeld en moet een kindje leren eten. Bouw dit dus rustig op. Vetten worden gebruikt als bouwstoffen voor oa. de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenfuncties.

Geschikte eerste hapjes

  • geprakte avocado: boordevol gezonde vetzuren en vitamine E
  • banaan: makkelijker te verteren dan andere koolhydraatrijke fruitsoorten
  • courgette: licht verteerbaar, bevat magnesium en kalium
  • kokosolie: bevat gezonde vetzuren, voeg wat kokosolie toe bij de groenten-of fruithap