Kinderen en groente… het blijft altijd een uitdaging voor ouders. De minimaal aanbevolen hoeveelheid groente voor kinderen van 1 – 3 jaar is 50 tot 100 gram. Dit is 1 tot 2 opscheplepels bereide groente. Voor kinderen van 4 – 8 jaar is de aanbevolen minimale hoeveelheid 100 – 150 gram (2 tot 3 opscheplepels). Nog niet de helft van alle peuters en kleuters haalt dit. In deze video deel ik tips hoe je kinderen vaker groente kunt aanbieden.
Elke dag heb je gemiddeld vijf eetmomenten. Drie maaltijden en twee tussendoortjes. Dit zijn vijfendertig eetmomenten per week. En dus vijfendertig kansen om groente aan te bieden. Dit zijn vijfendertig eetkansen per week voor je kindje om groente te leren eten. Maar… hoeveel van deze kansen pak je werkelijk? Gemiddeld bieden we kinderen maar een tot twee keer per dag groente aan. Dat betekent zeven tot tien keer per week. Dat zijn gemiddeld vijfentwintig gemiste kansen per week. Tijd voor verandering!
Groente bij het ontbijt
Het ontbijt leent zich uitstekend om groente te serveren. Start met een groene smoothie(bowl) met spinazie of een roze met bietjes. Je kunt je kindje hieraan laten wennen door eerst de hoeveeelheid fruit groter te maken. Langzaam doe je er een meer spinazie bij. Is je kidje eenmaal gewend aan spinazie? Dan kun je helemaal los! Bleekselderij, boerenkool, broccoli: al deze groente kun je in het ontbijt verwerken!
Havermout met pompoen, courgette of wortel
Ook havermout leent zich uitstekend ervoor om groente toe te voegen! Denk bijvoorbeeld aan gepureerde (gekookte) pompoen. Door er wat koekkruiden bij te doen ontbijt je bijna met een taartje! Ook geraspte wortel is heerlijk door het ontbijt! Zet de avond van tevoren de havermout klaar in de melk en doe er vast kaneel en rozijnen bij. De volgende dag rasp je er wortel door en warm je het op. Je hebt je eigen carrot cake havermout! Ook courgette is een super groente om door de maaltijden heen te doen. Het smaak heel neutraal.

Heb je wat meer tijd in het weekend? Maak dan groente wafels of pannenkoeken. Bijvoorbeeld gekookte zoete aardappel, biet courgette, pompoen of wortel. De groente mix je door het beslag heen. Ook kun je door eigerechten heel makkelijk groente verwerken. Pureer bijvoorbeeld vere spinazie door wat eieren. Zo heb je groene scrambled eggs!

Pompoen als broodbeleg
Eet je kindje graag brood? Kijk dan of je het broodbeleg kan verrijken met groenten. Maak bijvoorbeeld pompoenpuree door gekookte pompoen met wat kruiden zoals kerrie en zout en peper met wat olijfolie pureren. Ook heel lekker met zuivelspread. En wat denk je van bietenhummus? Dit maak je van kikkererwten en gekookte biet. Tip: maak het je nieuwe gewoonte om altijd wat rauwkost bij het ontbijt of lunch te serveren. En geniet er zelf vooral ook van! Verrijk je boterham met lekkere en voedzame kiemgroenten.

Crunchy kikkererwten als snack
Zorg ervoor dat een van de twee tussendoortjes altijd een bordje met groente is! Maak er een feestbordje van. Dat is echt niet heel ingewikkeld. Groente, wat fruit, misschien wat kaas of left over kip of wat je in je koelkast hebt. Dat serveer je op een (vakjes)bordje als middagsnack. Ook lekker als voedzame middagsnack: crunchy kikkererwten uit de oven. Maar ook een simpele komkommer kun je al aantrekkelijker te maken door er bijvoorbeeld bootjes van te maken en er zuivelsspread op te smeren. Of mix wat tonijn uit blik met wat griekse yogghurt en vul er een halve zoete papika mee. Ook kun je natuurlijk door het bananenbrood weer groente verwerken. Courgette leent zich hier uitstekend voor. Maar ook cake van zoete aardappel is superlekker.
Verstop de groente niet
Een laatste tip: verstop de groente niet! Je hoeft er niet geheimzinnig over te doen. Je kindje mag zien wat er in de gerechten zit. Want alleen dan telt het ook als een ‘blootstelling’ . Of laat je kindje meehelpen – dan ziet hij ook wat erin gaat. Enne.. vergeet niet dat jij het food model voor je kindje bent! Je kindje leert door naar jou te kijken. Dus hoe meer jij zelf geniet van groente – hoe meer je kindje dit ook leert.