Ken jij sensory play al? Sensory play staat voor senseopatisch spelen. Het betekent letterlijk ‘spelen met je zintuigen’. Wist je dat sensory play kinderen kan helpen bij het leren eten?
Sensory play en eten
Dat zit zo! Eten bij kinderen is een leerproces. Het is een vaardigheid die onder de knie moeten krijgen. Echter, sommige kinderen hebben moeite met eten omdat ze extra gevoelig zijn voor de sensorische eigenschappen van voeding. Ze vinden de textuur bijvoorbeeld gewoon niet prettig. Niet in hun handen en niet in hun mond. Kinderen die gevoelig zijn voor sensorische prikkels vinden vaak labels in kleding ook niet prettig. Of maken hun handen liever niet vies in het zand of de modder. Ze zijn gevoelig voor prikkels.
Sensory play, senseopatisch spelen dus, helpt kinderen minder gevoelig te maken voor prikkels.
Dit helpt ze dus ook de prikkels die ze ervaren bij voeding beter te kunnen te reguleren. Door het sensorische spel worden de drempels voor sensorische informatie verfijnd. De hersenen kunnen zo sterkere verbindingen tot stand brengen om sensorische informatie te verwerken en erop te reageren. Daarnaast helpt het gebruiken van hun zintuigen in het spel kinderen ook de wereld om zich heen beter te begrijpen. Bovendien kan sensory play je kindje tot rust brengen en helpen eventuele emoties te verwerken. Sensory play is leuk voor alle leeftijden en kun je al vanaf de baby leeftijd stimuleren. Zo is een ‘knisperboekje’ ook al een vorm van sensory play: spelen waarbij gebruik wordt gemaakt van alle zintuigen.
Voorbeelden van sensorische activiteiten
Bij sensory play kun je werkelijk alle materialen gebruiken die je maar voor handen hebt. Denk aan schuim, rijst, kralen, schelpen, watten, zand, stenen, knopen, scheerschuim… En de materialen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de leeftijd van het kind. Favoriet hier is een houten speelbak (Grapat) gevuld met kinetisch zand. Onze kids noemen het: magisch zand. Er wordt hier regelmatig een dierentuin gebouwd, een kabouterbos gemaakt, er worden zandtaartjes gemaakt, fantasieverhalen verzonnen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Je kunt ook groenten of fruit betrekken in je sensorisch spel. Maak bijvoorbeeld een bos van ‘broccolibomen’. Of maak woordjes van cherrytomaatjes. Niets is gek of fout, dat maakt sensory play waardevol!
Ook als je kindje geen moeite heeft met eten of niet gevoelig is voor prikkels – is sensory play een goed idee! Het stimuleert niet alleen de cognitieve ontwikkeling, maar ook de fijne en grove motoriek. Superbelangrijke vaardigheden die je kindje helpen bij de dagelijkse taken zoals eten, maar ook tandenpoetsen. Enne.. had ik al gezegd dat het ook nog eens hartstikke leuk is om te doen?
Ken jij sensory play al?