Heb je een kindje wat heel slecht of heel moeilijk eet? Wil je kind niet niet eens nieuwe voeding proeven? Soms kunnen kinderen zo vastberaden aangeven dat ze iets niet lusten. Voor ouders kan dit heel frustrerend zijn: je probeert het niet eens, hoe weet je dan of je het niet lust?
Waarom wil je kind niets nieuws proeven?
Om goed te begrijpen waarom kinderen nieuwe voeding niet willen eten is het goed om eerst naar de werking van het kinderbrein te kijken. Vanuit de oertijd zijn wij geprogrammeerd om nieuwe voeding eng te vinden. Voeding kon namelijk wel eens potentieel giftig zijn. En als je mag kiezen tussen iets calorierijks/vets of broccoli, kiest je brein eerder het vette voedingsmiddel. Een kind reageert nog heel erg vanuit dat oerbrein. Dit noemen we ook wel ons reptielenbrein. Dit gedeelte van ons brein helpt ons overleven met instincten en reflexen en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de fight, flight of freeze modus bij gevaar. Dit verklaart ook waarom nieuw eten soms tot een driftbui aan tafel kan leiden. Je kind komt in de fight modus. Ons brein vertelt ons eigenlijk dat we die broccoli juist niet moeten eten. Soms zie je dat kinderen aan tafel blokkeren. Alleen al het zien van een bepaald voedingsmiddel zorgt voor een hevige emotie. Dit is het oerbrein wat de overhand neemt.
Niet pushen om te proeven
Het allerbelangrijkste is om niet te pushen aan tafel. Want wat er gebeurt als we we toch pushen om dat ene hapje te eten, is dat dat het oerbrein nog harder gaat schreeuwen. Je kindje krijgt negatieve associaties rondom de maaltijd en er ontstaat nog meer weerstand om te eten. Vaak ontstaat er een machtsstrijd die lastig te doorbreken is. Je hebt de grootste slagingskans aan tafel als je stress tot het minimum beperkt. Ga dus niet pushen of in onderhandeling met je kind – hoe lastig dat soms ook is. Een positieve maaltijdomgeving is de basis voor het leren eten en het startpunt voor het ontdekken van (nieuwe) voeding.
Eet zoveel mogelijk samen
Jij bent het food model voor je kindje. Wat papa of mama of broertjes en zusjes eten is voor je kindje veilig eten. Dit is ook de reden dat kinderen vaak wel een hapje van papa’s of mama’s bord durven te nemen. Je kind ziet dat jij het eet en je nog steeds OK bent. Het is dus OK om te eten. Probeer zoveel mogelijk met elkaar te eten en zonder afleiding van iPads of televisie. Een eetmoment is veel meer dan alleen zorgen dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is ook een moment van verbinding én een belangrijk leermoment voor je kind.
Varieer in voeding
Varieer zoveel mogelijk met eten! Blootstelling aan nieuwe voeding is juist belangrijk bij het leren eten. Vaak wordt er veel rekening gehouden met wat je kindje wel of niet lust. Maar dat zorgt er ook voor dat je kindje nieuwe voeding niet leert kennen. Als je het niet aanbiedt kan je kind het ook niet leren eten. Een kind heeft vaak minimaal 15 blootstellingen nodig voor dat eten ‘bekend’ wordt. Hoe vaker je kind bepaald eten ziet, hoe vertrouwder het voelt, hoe groter de kans dat je kind het uiteindelijk gaat accepteren. Geef dus niet te snel op! Wees creatief met manieren hoe je voeding aan je kindje presenteert. Kinderen zijn heel visueel ingesteld en of een kind bereid is om iets te eten wordt ook bepaald door hoe je het eten serveert.
De stappen tot eten
Wist je dat er maar liefst 32 stappen zijn die je kindje doorloopt voordat hij daadwerkelijk voeding eet? Dit noemen we de ‘stappen tot eten’ en de eerste stap is voeding accepteren op het bord. Pas als je kindje zich vertrouwd genoeg voelt gaat hij door naar de volgende stap: het durven aanraken van die voeding. Voordat een kind daadwerkelijk durft te proeven moet die basis dus goed zijn. Alle andere stappen moet je kindje kunnen doorlopen. Je kunt je kind ondersteunen in de verschillende stappen door bijvoorbeeld je kind mee te laten helpen in de keuken. Interactie met voeding is een heel belangrijke factor bij het leren eten dus ook het proeven. Betrek je kindje dus zoveel mogelijk bij het bereiden van eten.
Spelen met eten
Daarnaast speelt sensorische educatie een grote rol bij het leren eten. Dit houdt in je kind vertrouwd laten worden met de verschillende eigenschappen van voeding zoals geluid, gevoel, structuur en kleur. Laat je kind op een een laagdrempelige eten laten ontdekken, zonder druk om te proeven. Spelen met eten mag! Kinderen proeven met al hun zintuigen – niet alleen met hun mond! Laat ze juist het eten aanraken – zo voelen ze of het veilig is. Dit kan zowel aan de eettafel – als daarbuiten. Zo lang er maar geen enkele druk is om te proeven. Heb je een dreumes of peuter thuis? Laat je kindje gerust met de handen eten.
Het beste moment voor nieuw eten
De avondmaaltijd is bij uitstek dé maaltijd die het meest lastig verloopt voor ouders. Kinderen zijn vaak moe en overprikkeld. Niet het beste moment om je kindje nieuwe voeding te laten proberen. Kijk ook je ook eens buiten de avondmaaltijd nieuwe voeding kunt geven. Maak een proefschaaltje- of lepel voor je kindje. Serveer iets nieuws bij het ontbijt, dit is het moment waarop je kindje vaak het meeste trek heeft en open staat voor nieuwe smaken. Laat je kindje tijdens het bereiden van eten proeven. En bied het zo casual mogelijk aan, bijna alsof je níet wil dat ze ervan eten.
Zelfvertrouwen rondom voeding
Hoe meer succeservaringen je kindje met nieuwe voeding krijgt, hoe minder vaak dat oerbrein de overhand krijgt en hoe makkelijker het proeven uiteindelijk gaat. Het allerbelangrijkste is dat je kindje vertrouwen krijgt rondom voeding. Jij als ouder creëert die veilige basis voor je kind, die positieve maaltijdomgeving. En dat is het uitgangspunt voor gezonde eetgewoontes voor de rest van het leven.
Wil jij graag een écht een volledig plan? Het KidsPROEF Beter Eten-programma is een unieke methode dat ieder aspect van het (leren) eten van je kind raakt! Ik geef je stap-voor-stap de kennis, tools én inspiratie om jouw kind te laten opgroeien tot een gezonde eter! Al bijna 500 ouders zijn je succesvol voorgegaan. Je leert niet alleen HOE je kindje met plezier gezonde voeding laat eten, maar ook WAT gezonde voeding is. Zodat je zeker weet dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Schrijf je in op de wachtlijst voor het live programma of start direct met het zelfstudie-programma.
